Hoppa till innehåll

God ekonomi under livets sista år en jämställdhetsfråga

Äldre ensam kvinna

I Sverige är vi lyckligt lottade med att alla, numera sedan generationer, kan läsa och skriva och har tillgång till fri skola. Det vi inte lär oss i skolan kan vi dessutom senare läsa eller googla oss till. Frågan blir då istället om vi nu har tillgång till så mycket information – hur kommer det sig då att framför allt ekonomi fortfarande är en jämställdhetsfråga?

Lika lag olika trender

Svaret på just denna jämställdhetsfråga är att det skiljer sig vad kvinnor och män vill ha ut av livet. Realiteten visar att även om kvinnor och män är mer lika inför lagen, så väljer olika typer av familjer och personer olika lösningar. Tendenser här kan liknas mer vid trender. Sveriges jämställdhetspolitik har i många år briljerat med hur ökningen av öronmärkta pappadagar tagits ut vid föräldraledighet. Tillika att svenska kvinnor, tillsammans med fransyskorna, arbetar och utbildar sig mycket samtidigt som de föder flest barn per kvinna i hela Europa.

Med andra ord har familjer bara bytt ut huruvida det är mamma eller pappa som är hemma med barnen. Inte huruvida det utfaller lika ekonomiskt. Hur det slår när vi blir äldre är det riktiga lackmustestet för jämställdhet. Kvinnor tjänar fortfarande mindre och lever i snitt också längre. Hur ska då lika livskvalitet mot livets slut kunna garanteras?

Opartisk ekonomisk rådgivning en jämställdhetsfråga?

I skolan undervisas det sexualundervisning, medan ekonomi sällan säger något mer än debet och kredit och hur man räknar ut BNP. Män har länge haft en tradition i att ge varandra råd och dela med sig information i privata sammanhang där kvinnor ej är inbjudna. Tillika arbetar jurister och bankirer för vinstdrivande verksamheter vilket lätt glöms om en kvinnas första besök är i samband med skilsmässa eller dödsbo. Tjänstemäns inkomster baseras på administrativa avgifter och inte huruvida kunden tjänar på deras råd eller ej.

Här ska det investeras i aktier och placeras i diverse olika fonder. Det tas avgifter och ingen vinst är garanterad. Ofta äts mindre vinster upp över tid av alla fasta kostnader och till råga på det faller värdet på pengarna om man inget gör. Indexfonder är ett typexempel på en tjänst som sällan presenteras som ett första val, om de inte direkt frågas efter, då banken tjänar mindre.

Låt kvinnor investerar i sig själva

Att få korrekt och opartisk hjälp och rådgivning ekonomiskt är en jämställdhetsfråga för alla. Statistiskt är kvinnor inte lika riskbenägna och värnar om trygghet och stabil tillväxt varav investeringar som kan göras i mindre doser och över en längre tid, reflekterar dem och deras livsbehov bättre. Kvinnor över 40 är också den största gruppen demografiskt, som donerar pengar till organisationer och grupper som arbetar med saker där samhället är svagt.

Precis som utbildning och forskning blev bättre när flickor också fick lära sig läsa skulle världen bli mer jämlik om kvinnor fick samma tillgång till eget kapital och opartiskt rådgivning.